Druhy káv

Káva » Druhy káv

Níže uvedené lokality a popisy káv jsou pro typ Arabica

Bolivie

káva má velmi dobrou kvalitu, jelikož se pěstuje v nadmořských výškách 180 až 670 m. Má lahodnou chuť a výrazné aroma. Káva připomíná svou vůní trávu, pražené obilí a sušené ovoce. Všechny znalce potěší káva svou jemností, lehoučkou hořkostí a dlouhou dochutí. Nejlepší je středně až silně upražená. Zrna se zpracovávají suchou i mokrou metodou, oblíbenější je však mokrá cesta, kterou je zpracováno více než tři čtvrtě všech zrn kávy. Zrna zemědělci sbírají ručně, čistí se na strojním zařízení a třídí elektronicky.

Brazílie Santos

Říká se, že nejlepší odrůdou je kávaSantos, jemné, plné, ovocné chuti s nádechem čokolády a nízkou kyselostí, bez stopy hořkosti, z oblasti Sao Paulo.Má vyvážené a plné tělo s náznakem příchuti oříšků a čokolády.

Brasil Fazenda Lagoa

Tato káva je odborníky považována za nejlepší brazilskou kávu. Je pěstována ze starých odrůd káv Bourbon. Vyznačuje se sladkým čokoládovým nádechem. Káva je vyrovnaná, tělo sametové s nízkou, ale jemně znatelnou aciditou citrusů. Chuť po ovoci se sladkostí meruňky, medu a mléčné čokolády z ní dělá bohatě strukturovanou kávu vysoké kvality. Káva je příjemně šťavnatá.

Brasil Fazenda Lagoa Reinforest Alliance

Velmi, ale velmi malá acidita, vulkanická pěna, výborná hutnost s chutí připomínající čokoládu kde koncová chuť přechází do lískového oříšku a to vše s nepřehlédnutelnou sladkostí.

Rainforest Alliance (Aliance deštných pralesů) je mezinárodní nezisková ekologická organizace). Jejím posláním je chránit ekosystémy, lidi a volně žijící zvířata, které jsou na nich závislé Rainforest Alliance umožňuje ekologické a sociálně ohleduplné pěstování kávy a angažuje se v ochraně citlivých ekosystémů, zachování biodiverzity a v trvalém zajištění soužití lidí, zvířat a rostlin v životním prostředí. Bezpečné a nenarušené životní prostředí pro člověka a přírodu – to zaručuje pečeť Rainforest Alliance. Již 15 let prosazuje trvale udržitelné pěstitelské metody Uděluje certifikáty firmám, které splňují tyto požadavky V současné době je certifikováno více než 6.200 farem v 9 zemích Latinské Ameriky (např. Brazílie, Peru, Kolumbie, Costa Rica nebo Nicaragua) Více než 150.000 farmářů, sběračů kávy a jejich rodin profitují z tohoto programu.

Burundi

Káva má příjemný vzhled, vysokou nakyslost, vyznačuje se plnou vůní a harmonickou jemnou chutí. Výborně chutná samostatně i ve směsi s jinými druhy Kávovníky se pěstují ve vysokých nadmořských výškách obvykle ve stínu kakaovníků.

Laos arabika

kávovník typu CATIMOR je výsledek hybridu mezi caturra a timor kávovníku. Ač normálně nedosahuje takových výsledků ve vyšších polohách jako ostatní druhy kávovníků, pro Laos je to excelentní a pravděpodobně i jediná volba. Proč? Na začátku 19tého století vysadili francouzští kolonisté první kávové plantáže arabikou,robustou a liberikou, jenže po pár letech plíseň zdecimovala všechny kávovníky arabiky a v Laosu se začala pěstovat výhradně robusta , než se tam podařilo vyzkoušet nový hybrid kávovníku Catimor odolný proti většině známých druhů plísní a zrezivění listů, podobných jako jsou u nás napadány například stromy kaštanu Laoská káva má zajímavou chuť, což je výsledek vulkanického podloží, na kterém roste v náhorní plošině Bolaven.Z naší zkušenosti prokázala výbornou práci s filtrovanou kávou, velmi dobrou v turku, v espressu jsme zaznamenali dobrou čokoládovově oříškovou chuť. Jako jednu z mála káv v naší nabídce, tuto pražíme světleji. Zajímavé je, že se catimor chuťově přibližuje díky své mírně zemité chuti směsím s robustou Catimor nicméně by měl vyhovovat všem milovníkům hořké kávy v erupci pradávné vulkanické činnosti předávající tak barvy chutí z nitra naší matky Země.

Kamerun

Kamerun pěstuje arabiku jemné a harmonické chuti. Je to typická káva pro Střední Afriku. Vyznačuje se příjemně bohatou chutí a jemnou kyselostí

Kolumbie Supremo

Kolumbia Narino Supremo, vynikající káva , na latinskoamerickou kávu s překvapivě plným tělem, je rovněž zajímavá svou typickou strukturou a chutí po vlašských ořechách. Plná chuť s překvapivými karamelovými podtóny doznívá ještě dlouho po vypití šálku. Světle pražená se vyznačuje decentní kyselostí, tmavě pražená je vhodná na přípravu voňavého espressa s vysokou cremou. Kolumbijskou kávu lze právem považovat za moderní poklad bájného El Dorada. Kolumbijské hory jsou díky svým podmínkám ideálním místem k pěstování kávy, také proto je Kolumbie jedním z největších producentů kávy.

Kolumbie Excelso

Tato 100% arabika je pěstovaná ve vulkanické půdě v podhůří jihoamerických Kordiller /Andy/ ,které dává místní kávě výtečnou chuť Má lahodnou chuťovou plnost a výrazné aroma po ovoci. Káva je často popisována jako sametová a má velice vyváženou chuť Káva Kolumbie náleží k nejkvalitnějším sólo druhům na našem trhu. Svou jakostí uspokojí velmi náročného milovníka kávy. Intenzivní jemná vůně a chuť zaručují lahodný nápoj.

Kostarika SHB

Tato káva má klasickou chuť Kostariky, která postupuje od citrusové po květinovou chuť, přecházející v kořeněnou čokoládu s nádechem pražených mandlí. Kostarická káva má kořeněné aroma, vyváženou kyselost a bohatou, ušlechtilou chuť.

Kostarika Tarazzu

Kostarická káva se vyznačuje špičkovou kvalitou Chuť této Arabicy je mírně nasládlá, téměř podobná čokoládě,která má jemnou, hedvábnou a přitom bohatou chuť.

Kostarika La Pastora

Kompaktní a hutné espresso kávy La Pastora, obohacenou o chuť květin a pražených mandlí, vše s udatným základem kořeněné čokolády. Kostarika vždy patřila mezi přední pěstitelské země, co se týká kultivace a techniky zpracování kávy. Jejich sofistikovaná metoda zpracování za mokra je známa po celém světě a vděčně uznávána všemi znalci.

Kostarika El puma

„Správná kyselost a kořeněné aroma, spojené s plnou ušlechtilou chutí.“ Tato káva se vyznačuje špičkovou kvalitou. Charakterizuje ji jemná, nenapodobitelná chuť a harmonická vůně. Káva se pěstuje na Centrální planině nedaleko San José. Produkována je pouze odrůda Arabika v nadmořských výškách nad 1500 m. Hodnocení kávy: Chuť je hedvábná s výraznou kyselostí.

Kuba SHG

Bylo by udivující, kdyby Kuba ke svým jemným doutníkům neprodukovala vynikající kávu. Kubánská káva má čistou chuť, příjemnou, nepříliš silnou plnost a obsahuje méně kyselin než jiné středoamerické kávy, protože je pěstována v nízkých polohách.

Budoucnost kubánské kávy je však velmi nejistá. Dodávky v určitou stanovenou dobu a v neměnné kvalitě jsou kvůli politické situaci jen obtížně dodržovány.

Dominikánská republika

Káva s příjemnou sladkostí a chuťovou plností. Nejlepší pěstitelská oblast leží na jihozápadě antilského ostrova v Barahoně. Káva se také označuje, jako Santo Domingo. Je jemná, mírně nakyslá s příjemnou vůní a plnou, sladkou chutí. Většina kávy je praná, což poukazuje na její nadprůměrnou kvalitu.

Ekvádor

Výjimečné zeměpisné podmínky Andských svahů a žhavé suché podnebí se sluncem stále nad hlavou utváří jedinečnou kombinaci pro pěstování vynikající kávy zanechávající silný a dlouho trvající zážitek. Pravděpodobně nejvýše rostoucí kávovníky arabiky v Jižní Americe. Díky tichomořským teplým proudům se zde vytváří unikátní mikroklima, které umožňuje pěstování káv odlišné kvality, na rozdíl od jiných plantáží umístěných ve stejné nadmořské výšce. Šálek této kávy je charakterizován bohatým tělem, aroma a jemnou aciditou.

Káva je celkově vyvážená a má čistou chuť s vynikajícím, trochu osobitým aroma.

Etiopie Sidamo

Odrůda kávy Sidamo patří k těm nejlepším kávovým zrnům na světě. Proto se Sidamo často používalo k vylepšení chuti levnějších káv. Naproti tomu my spoléháme na kvalitu a nabízíme tuto vzácnou kávu výhradně v její čisté podobě.

Lehce plná oříšková chuť, květinové aroma s příchutí vína anebo čokolády kávy.

Sidamo učiní každý šálek nezapomenutelným zážitkem.

Etiopie YIRGA CHEFFE

V každém zrnku této kávy se koncentruje jedinečné aroma, ve kterém jsou díky tradičnímu a šetrnému pražení zachovány plnost a chuť. Vzniká tak jemně nasládlé espresso s kořeněným základním tónem a nízkou aciditou. Espresso nejlépe rozvíjí své nezaměnitelné a pro Etiopii tak charakteristické aroma při hrubém namletí.

Guatemala Maragogype

Velmi jemná káva z vysokohorské oblasti, má lahodnou, intenzivní a zároveň harmonickou chuť s nepatrnou kyselostí, velmi obdivovaná znalci. Mezi kávami s obřími atraktivními zrnky typu maragogype tvoří absolutní špičku.

Znalci často upřednostňují jejich kořenitou plnou chuť před jinými druhy.

Nejlepší druh kávy se jmenuje El Pulcal. Je to výběrová odrůda vynikající kvality, má plnější a dýmovější chuť než jiné guatemalské kávy.

Guatemala Tres Maria

Dělá velmi harmonické a jemně ovocné espresso, připomínající tropické ovoce, které je přímo decentně balancováno chutí čokolády. Excelentní tělo a přímo intenzivní vůně kvítí a pomerančových poupat, dělá z této vulkanické gurmánské kávy nevšední zážitek.

Doporučujeme ji pít se zavřenýma očima ať Vás vůně a chuť dokonale přiblíží k těmto středoamerickým plantážím.   

Haiti

Káva z Haiti je považována mezi znalci za specialitu zcela jedinečné kvality. Dokonce se jim dostalo té cti, že se v Japonsku její zrna dostala do směsi s jednou z nejlepších káv na světě Blue Mountain. Haitská zrna mají totiž plnou a bohatou chuť a tak směs zhutňují.

Tato špičková káva nabízí vyváženou chuť, jemnou kyselinu a plné aroma.

Její produkční cena se však stále zvyšuje, díky nízké úrovni silniční infrastruktury, vedoucí do oblastí jejího pěstování a díky značným cenovým výkyvům na světových trzích, které křehkou a lehce zranitelnou ekonomiku Haiti značně vyčerpávají. V posledních letech má však bohužel tato káva velmi kolísavou kvalitu.

Hawai Kona Extra Fancy

Káva pochází z oblasti Kona na Havajských ostrovech. Káva má špičkovou kvalitu a je proslulá svým jedinečným aroma, má vynikající měkkou chuť s oříškovou příchutí, decentní a bohatou kyselost s nádechem skořice. Káva je ceněna pro svou vzácnost.

Káva má plnou chuť a zároveň je pro ni charakteristické slabší tělo se střední aciditou a přirozenou sladkostí. Bohatá vulkanická půda a opatrné zpracování zajišťují, že tato káva je ojedinělé vysoké kvality.

Hawai Paradise Meadows Peaberry

Honduras

Honduras produkuje dnes kávovníková zrna dobré kvality, které se často vyznačují pikantní kyselostí. a velmi vyváženou, až harmonickou chutí.

Káva z vysokých poloh je dobré jakosti, vytříděného zrna a po upražení velmi úhledného vzhledu.

Indie Plantation A

Káva je charakteristická velkorysým tělem v kombinaci s elegantní aciditou a jasnou sladkostí. Vůně a chuť je prostoupena květinami a lesem.

Indonesie Kalossi

Indonéská káva je všeobecně příjemně silná a kořeněná, má výraznou chuťovou plnost a decentní kyselost. Arabiky jsou prvotřídní a vyznačují se ušlechtilou plností, což dohromady vytváří velmi harmonický šálek kávy. Vhodná jak pro tradiční přípravu kávy v džezvě, tak i do kávovarů.

Indonesie Lindtung

Prvotřídní káva arabica, která je jasným favoritem pro milovníky kávy s mlékem nebo smetanou, ale nejen pro ně. V kombinaci s nimi neztrácí nic ze své vynikající chuti! a je pro tuto vlastnost velmi ceněna. Zrno skýtá ušlechtilou plnost doplněnou unikátní technologií zpracování kávových bobů.

Kvalita: prvotřídní, vyznačuje se ušlechtilou plností. Chuť: vynikající jemně kávová až čokoládová s pozdější jemnou nahořklostí.

Indonésie Sumatra

Káva je velmi kvalitní arabika vyrovnané velikosti. Chuť má výborně jemně kávovou, až jemně čokoládovou. Získá si vás výraznou chutí s nepatrnou známkou acidity.

Oblíbená káva s bohatou a plnou chutí v každou denní hodinu.

Indonesie Mandeling

Je to skutečně pozoruhodná káva charakteristická plným tělem a silnou vůní, kterým je opravdu těžké odolat.

Indonésie Java

Káva je všeobecně příjemně silná a kořeněná, má výraznou chuťovou plnost a decentní kyselost Má intenzivní, silnou chuť s lehce švestkovou vůní, což dohromady vytváří velmi harmonický šálek kávy.

Jamaica Blue Mountain

Jamaica Blue Mountain je káva s dokonale vyváženou chutí, která vyrůstá na úrodné, vulkanické půdě, s pravidelnými srážkami a především v ostrovním podnebí zahaleným mlhou a mraky, kryjící kávu před slunečním žárem.

Silné aroma spolu s perfektní aciditou dělají z této kávy tu nejlépe hodnocenou kávu na světě.

Táto káva je převážně známá svou krásnou vyváženosti, jemnou sladkostí a nesmíme opomenout příjemné aroma, které nám připomíná tak trochu kvítí s nevtíravým a vytrvalým kakaovým koncem, nebo chuť se stopami oříšků a bylin.

Jde o vysoce ušlechtilý druh, pocházející z ostrova Jamajka. Pěstuje se v oblastech s nadmořskou výškou okolo 2000 metrů a typická jsou pro ni větší zrna tmavě modrozelené barvy. Téměř veškerá produkce této kávy končí na japonském trhu, kde je mezi milovníky kávy velmi vyhledávaným druhem.

Keňa AA Masai

Je řazena k nejkvalitnějším světovým arabikám. Pěstuje se ve vysokých nadmořských výškách. Nabízí širokou škálu chutí závislých na stupni pražení-chuť citrusů, sladkých třešní, pomeranče, mandarinek a jasmínu. Vše se zde krásně prolíná s výbornou aciditou a sladkostí. Již tak perfektně balancovanou kávu doplňuje obdivuhodná sametovost až hebkost. Unikátní káva čistým profilem, která je velmi příjemná a chuťově bohatá Prostě plantážní káva špičkové kvality.

Domorodí Keňané věří, že je ve zdejší kávě ukryta lví síla, žirafí elegance a gepardí rychlost.

Malawi AA Plus Pamwamba

Malawi patří k nejmenším africkým zemím produkujícím kávu. V kontrastu s tím je velikost a vyzrálost chuti, jež tato káva skrývá. Nepražené zrno se od ostatních odrůd kávy liší odstínem. Je zbarvené jemně domodra, proto jej Malawijci srovnávají se hřbety rybek. Tato káva je často přirovnávána ke kávě keňské, avšak v chuti se Malawi rozvine do lahodných nasládlých odstínů a proto je známa pro svoji plnou živou chuť a velmi výraznou vůni.

Mexico Maragogype

Kávové zrno o třetinu větší než obvyklá kávová zrna. Chuťově vyvážená káva. Není hořká, je mírně nakyslá, chutná slabě po ovoci a je příjemně harmonická. Střední pražení. Špičková kvalita.

Mexiko SHG Artura

Pokud propadnete jejímu oříškovému tónu, těžko jinde najdete srovnatelnou chuť a aroma. Je tudíž vysoce aromatická s vyrovnanou kyselostí, která potěší při jakékoliv příležitosti.

Nikaragua SHG

Káva pochází ze středoamerické oblasti ze státu stejného jména. Chuťově je to vynikající vyrovnaná káva,s lehce nasládlým typicky voňavým aroma.

Tato jemně pražená káva, podle receptury jejího národa, tvoří základ pro každé ráno a dává tak pevnost celému dni.

Panama SHG

Panamská káva je proslulá svou příjemně lehkou, oříškovou chutí a celkovou vyvážeností Tato Arabika z vysokohorských oblastí patří k jedněm z nejlepších káv na světě.

Papua Nová Guinea Sigri

Káva je kvalitní arabika tmavě šedozeleného zbarvení zelených zrn vyrovnané velikosti, Chuť je jemná s hlubokou vůní, kulatým tělem a slabší acidita. Káva je trochu zemitá s chutí kořeněné čokolády a lehkým nádechem tabáku, komplexitu dorovnává lehká ovocnost a podtóny karamelu.

Peru SHG

Káva z Peru se vyznačuje vyváženou chutí a vkusnou kyselostí. Chuť je harmonická, jemně čokoládově zabarvená Nádech jemné acidity v ústech mizí překryt  příjmeně dlouhou hořkou dochutí.

Velká část produkce peruánské kávy se dodává na trh jako "biokáva".

Rwanda Ordinery

Naše rwandská káva je odrůdy 100% bourbon. Je to středně pražená káva, která se vyznačuje výraznými tóny medu a třešní, má silné tělo a komplexní dochuť.

Salvador Peaberry / SHG

Káva překvapí výrazným bohatým aroma, střední kyselostí/ která je velmi vyvážená/ a sladkou, příjemnou chutí. Vyznačuje se silným kávovým prožitkem na patře - takzvaným tělem, bez jakékoliv nepříjemné příchutě.

Tanzanie AA

Zrno z Tanzanie (United Republic of Tanzania) je nejčastěji perlového typu, tedy peaberry. Má menší velikost a oblejší tvary než většina jiných kávových zrn. Nápoj je ostré, velmi bohaté chuti s vinnou nakyslostí. Podobá se keňské kávě, ale je méně kyselá. Někdy se jí též říká Tanganika, což je její bývalý název. Chuť je vynikající, výrazná - typická pro africké kávy, velmi chutná, bez cizích příměsí.

Uganda Bugishu

Tato káva stojí za pozornost, protože má velkou budoucností. Nejlepší káva se pěstuje na severovýchodě podél keňské hranice, kolem Bugishu a hory Elgon. Uganda pěstuje arabiku jemné a harmonické chuti. Je to typická káva pro Střední Afriku. Vyznačuje se příjemně bohatou chutí a vyváženou jemnou kyselostí.

Venezuela

Venezuelská kávová zrna jsou zelenožluté barvy, velká a vyrovnaná. Pěstuje se tu arabica v několika variantách, nejvýznamnějším obchodním druhem je odrůda Caracas. Ta vyniká velkým namodralým vyrovnaným zrnem a je jen s velmi nepatrným obsahem vadných zrn. Je prý velmi dobrá v šálku, s aromatickou vůní a sladkou chutí.

Plantážní káva z Venezuely se vyznačuje jemnou chutí s nízkou kyselostí.

Vietnam

Zambie

Jedná se o kávu velmi dobré kvality, což označují písmenka AA, Je jemnější než káva z Keni, ale vyžaduje silnější pražení, při kterém se rozvine její plná a bohatá chuť. Káva je jemně nakyslá s harmonickou chutí bez hořkosti.

Zimbabwe

Zimbabwská káva je „kafíčko“ labužníků. Káva se začala v Zimbabwe pěstovat v 60. letech, když zde jihoafričtí farmáři založili první plantáže. Kávová produkce země se koncentruje poblíž hranic s Mozambikem. Káva se vyznačuje jemnou a čistou chutí s ovocným nádechem Zimbabwe. Jedná se o africkou kávu vysoké kvality. Vyžaduje střední až silnější pražení, při kterém se rozvine jeho bohatá chuť s jemnou nakyslostí.