Historie

Čokoláda » Historie

  • historie
    historie

 Zmínky o čokoládě a kakaových bobech pocházejí již ze slovníku olmécké civilizace zhruba 1500 až 400 př. Kr. Slovo čokoláda však pochází z pozdější doby a civilizace, která olméckou nahradila – Aztékové pojmenovali nápoj z kakaového bobu xocolātl a v překladu znamená hořká voda.

Vařit čokoládový nápoj z kakaových bobů začali Mayové a Aztékové. Mayové do drcených, na slunci sušených a pražených bobů přidávali vanilku, Aztékové hořké mandle, pepř i med. Ale také chilli papričky, hřebíček a skořici. Aztécký král Montezuma II. prý dokonce nepil nic jiného než čokoládový nápoj ve zlatých pohárcích. Aztékové údajně používali tento nápoj k povzbuzení unavených těl, a také jako afrodiziakum.

Čokoláda zpočátku jako nápoj Aztéků byla hořká. Cukr do ní začaly přidávat až španělské misionářky v 17. století a tím jí otevřely cestu na španělský dvůr a později do celého světa.

Od nápoje mocných a bohatých k pevné čokoládě, která se rozpouští až na jazyku, vedla dlouhá cesta staletími, přes oceány a průmyslovými revolucemi. Prvních 2 000 let historie čokolády to byl nápoj jen pro bohaté a mocné. V 18. století ve Francii na ni měl dokonce monopol stát a směli ji pít jen členové královského dvora a měla stejnou pozici jako francouzské šampaňské.

 

1527 – Hernán Cortés přiváží první čokoládu na španělský královský dvůr.

1674 – Londýnský obchod Káva Mill a Tobasco Roll nabízí poprvé původní španělskou čokoládu, která se dá kousat.

18. století – V Anglii se začíná míchat čokoláda s mlékem.

1815 – Holandský chemik Conrad Van Houten si v roce 1815 nechal patentovat výrobu čokoládového prášku a dostal k jeho výrobě výhradní právo.

1828 – Van Houten oddělil kakaové máslo od kakaového prášku, takže výroba čokolády se stala levnější a tím pádem dostupná všem společenským vrstvám.

1830 – Vývoj technologie hnětení vynalezený v Lausanne ve Švýcarsku umožnil Charles-Amédéemu Kohlerovi míšení čokolády s lískovými ořechy.

1847 – Pracovníci anglické firmy J. S. Fry & Sons objevili, že spojením kakaového prášku, cukru a rozpuštěného kakaového másla lze vyrobit čokoládu v pevném stavu.

1847 – První čokoláda ve formě tabulky.

1875 – Zhotovena první mléčná čokoláda.

1913 – První plněné čokoládové bonbony.

Dnes – Zlatý věk čokolády