O kávě

Káva » O kávě

  • coffee
    coffee

Káva je velmi oblíbeným nápojem a má za sebou dlouhou historii sahající do období 550 př.n.l. Pochází z oblasti východní Afriky, ale svůj první doložený název dostala v arabštině a vychází z výrazu qahwat al-bun neboli víno z bobulek.  V dnešní době je káva pěstována ve více jak 70 zemích světa, hlavními prducenty jsou Brazílie a Kolumbie s 39% podílem na světovém trhu, k větším producentům patří také Etiopie a Indie. 

Káva prošla různými etapami vývoje a v těchto obdobích byla zatracována i velebena. Důvodem je, že kofein působí na každého člověka jinak. Existuje mnoho ovlivňujících aspektů, které mohou zkreslovat výsledky působení kávy. Rozdílné jsou její účinky u mladých lidí a jinak káva působí na starší osoby. Dost podstatné je také pohlaví člověka i jeho tělesná hmotnost. Je třeba také říci, že účinky kávy jsou odlišné i podle typu vybrané odrůdy kávovníku, kterou k přípravě zvolíme nebo druhem jejího pražení.

Přestože pití kávy je velmi rozšířeným zvykem, je dost pravděpodobné, že při její konzumaci nepřemýšlíme o tom, jaké účinky vlastně káva má. Není rozhodně pravdou, že všechny kávy působí stejně, a že je tedy vlastně jedno, jakou kávu zvolíme. Kvalitní a jemné kávy nezatěžují organismus, zatímco silné přepražené kávy s vyšším obsahem kofeinu mohou být pro naše tělo zátěžové. Podstatnou roli sehrává také příprava kávy a nutno podotknout, že klasický "český turek" je jednou z nejhorších variant.

Je mnohem rozumnější pít kvalitní kávy s nižším obsahem kofeinu, než se snažit vylepšovat levnou kávu nevalné chuti mlékem. Kvalitnější druhy mají sice vyšší cenu, ovšem v tomto případě by mělo být zásadní pouze jedno jediné hledisko a tím je naše zdraví.

Kávu pijeme pro její povzbuzující efekt na naši nervovou soustavu a díky příjemné chuti, navíc obsahuje řadu látek, které mohou příznivě ovlivňovat naše zdraví. Hlavním původcem kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny, očního zákalu a oslabení imunitního a nervového systému mohou být takzvané volné radikály, což jsou pozměněné částice, jež vytváří kyslík v kombinaci s jinými chemickými látkami. Volné radikály poškozují buňky a tkáně a proti nim působí právě antioxidanty.

Cílem není bezpodmínečně přesvědčovat o tom, že káva je úžasným nápojem. Rádi bychom ovšem vzbudili zájem o informace objasňující účinky kávy, v ní obsažených stopových prvcích a působení kofeinu na lidský organismus. Teprve pak si bude umět každý sám pro sebe správně zvolit ideální kávu. S dostatkem informací je snadné objevit tu pravou kávu, která vám bude nejen báječně chutnat, ale může pomoci překonat i některé zdravotní potíže