Skladování kávy

Káva » Skladování kávy

  • Dózy
    Dózy

Zrnková káva je relativně odolná vůči procesu stárnutí. Balení zrnkové kávy není nikdy 100% vzduchotěsné. Proces pražení spouští v "zelené kávě" chemickou reakci, která kromě vzniku více než 1.000 různých příchutí také zapříčiňují, že jednotlivá kávová zrna vylučují plyn. Pokud by bylo balení 100% vzduchotěsné, vedla by tato skutečnost po krátké době nevyhnutelně k explozi celého kávového balení. Tímto únikem a tlakem z vnitřku balení se zamezuje přílivu kyslíku, skutečnému nepříteli kávového aroma. Sečteno a podtrženo v uzavřeném balení udrží kávová zrna své aroma i přes doporučenou dobu spotřeby.

Něco jiného je situace s mletou kávu. Ta může a musí být vzduchotěsně zabalená (nejlépe vakuum), pokud si má udržet po dlouhou dobu svoji kvalitu a to potvrdí každý znalec kávy - otevřené balení mleté kávy postrádá již po několika dnech své aroma.

Mimochodem a na tom se shodneme jistě všichni, že nejlepší káva je ta čerstvě namletá!