Typy čokolády

Čokoláda » Typy čokolády

  • hořká čokoláda
    hořká čokoláda
  • mléčná čokoláda
    mléčná čokoláda
  • bílá čokoláda
    bílá čokoláda

Neslazená čokoláda 

Čistý čokoládový nápoj, též znám jako hořká nebo čokoláda na vaření. Nesmíšená čokoláda z mletého praženého kakaového zrna bez přísad dává silnou, hlubokou čokoládovou chuť do všech sladkostí, do kterých je přidána. S přidaným cukrem je používaná jako základ vrstvových dortů, koláčků, cukroví, keksů atd.

 

Tmavá čokoláda

Čokoláda bez mléka jako přísady, někdy zvaná jako prostá čokoláda. Oficiálně se nazývá „sladká čokoláda“ a vyžaduje 15% koncentraci čokoládového moku. Evropské normy specifikují minimálně 35 % kakaové sušiny.

 

Couverture 

Termín používaný pro čokolády obsahující mnoho kakaového másla nejvyšší kvality. Populární druh čokolády Couverture používaný profesionálními cukráři je často prodáván v gurmánských a speciálních potravinových obchodech. Obsahuje vysoké procento čokoládového moku někdy dokonce víc než 70 % a právě jako kakaové máslo, aspoň 32–39 %, je velmi tekuté po rozpuštění a má výbornou chuť.

 

Mléčná čokoláda

Čokoláda s přídavkem kondenzovaného nebo sušeného mléka. Předpisy EU vyžadují v mléčné čokoládě zastoupení nejméně 25 % pevných složek kakaa.

 

Bílá čokoláda 

Cukrářský výrobek založený na kakaovém másle bez pevných kakaových složek.

 

 

Ledová čokoláda

Čokoláda obsahující nerafinovaný kokosový tuk, který se rozpouští již při teplotě 20–23 °C, čímž v ústech způsobuje chladivý efekt.