Vybráno z vědeckých výzkumů

Čokoláda » Vybráno z vědeckých výzkumů

  • srdíčka
    srdíčka

 

Vědecky a lékařsky je už poměrně dlouho dokázáno, že je čokoláda zdravá. Existuje nespočet výzkumů a studií, které dokonce zdravotní přínos dokazují i nad rámce původních domněnek.

 

Zde najdete několik výsledků vědecký studií a výzkumů v oblasti působení čokolády na lidský organismus.

 

Britští vědci z londýnské Imperial College zjistili, že teobromin, který obsahuje ve zvýšeném množství čokoláda, účinkuje proti kašli. K dalším zjištěním patří, že čokoláda může příznivě působit na naše srdce a cévy a až o třetinu snížit riziko vzniku infarktu myokardu.

 

Několik studií, které vedli odborníci z University of Cambridge, prokazují, že pravidelné dávky čokolády dokáží chránit srdce před vysokým krevním tlakem či citlivostí na inzulin.

 

Podle lékaře Oscara Franca je to způsobeno  tím, že čokoláda obsahuje vysoké množství antioxidantů a protizánětlivých látek. Pozitivní účinky byly testovány na 100 tisících dobrovolníků v rámci sedmi studií. Ukázalo se, že čokoláda dokáže snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních nemocí o 37 procent a mrtvice o 29 procent.

 

Doktorka Adriana Buitrago-Lopez představila výsledky analýzy, dokládající, že konzumace čokolády snižuje riziko vzniku onemocnění srdce a cév o celých 37 % a riziko mozkové mrtvice o 29 %. Její  práce potvrdila, že čokoláda konzumovaná ve větším množství snížila riziko vzniku srdečního infarktu o jednu třetinu. Na pozitivních účincích čokolády má zásluhu především vysoký obsah polyfenolů. Ty pozitivně ovlivňují například zdraví našich cévních stěn a snižují srážlivost krve, která může v nepřiměřené míře vést ke vzniku infarktu nebo mrtvice. Ukázalo se i to, že čokoláda příznivě ovlivňovala také krevní tlak nebo hladiny krevních tuků. 

 

Švýcarští vědci pod vedením Roberta Cortiho potvrdili, že hořká čokoláda může zvýšit pružnost cév a tím prodloužit trvání mužské erekce.

 

<!--[if !supportEmptyParas]-->Studie profesora Marka Thursze z Imperial College jasně poukazuje na vztah mezi konzumací hořké čokolády a jaterní hypertenzí a demonstruje význam zlepšení stavu u pacientů s cirhózou, kdy je nutné minimalizovat nástup a vliv konečné fáze choroby, kde při pravidelné konzumaci čokolády játra dostávají velké množství antioxidantů, které pomáhají snižovat krevní tlak v orgánu, zvláště po příjmu jídla během trávení.

 

Hořká čokoláda je nejen prevencí řady vážných chorob, ale obsahuje také jeden z nejúčinnějších léků na mrtvici. Tvrdí to lékaři z Univerzity Johna Hopkinse s tím, že lidé, kteří konzumují hořkou čokoládu, přežijí mrtvici s menším poškozením mozku a dříve se z ní zotaví. Epikatechiny obsažené v čokoládě pokrývají mozkové nervové buňky a chrání je před zhoubným vlivem mrtvice. Epikatechin je tak vhodným lékem po mrtvici. Podle profesora Sylvaina Dorého dokonce lepším než současné léky.

 

Klinické studie Saraha Sahiba z Torontské Nemocnice sv.Michala i Romina di Giuseppeho z Katolické univerzity v Campobasso provedená na 11.000 pacientech ukázaly, že konzumace kvalitní čokolády snižuje riziko mrtvice.

 

Bristko-norský lékařský tým zjistil při sledování seniorů ve věku 70 až 74 let, že čokoláda díky obsahu flavonoidů zlepšuje fungování jejich mozků.

 

Prof. Norman Hollenberg z Harvard Medical School pokládá za velmi důležitou součást čokolády epikatechin, jehož význam srovnává s vitaminy.

 

Dr. Dirk Taubert z Fakultní nemocnice v Kolíně nad Rýnem prostudoval literaturu za uplynulých 50 let a mezi lety 1966 a 2006 napočítal deset experimentálních studii, které dokazovali prospěšnost čokolády na snížení krevního tlaku.

 

Nejnovější americká studie San Franciské university naznačuje, že malé denní dávky hořké čokolády bohaté na flavonoidy, konzumované déle než dva týdny, významně zlepšují funkci krevních cév aniž by zvyšovaly hladinu krevního cholesterolu.

 

Obsáhlá studie expertů z renomované americké výzkumné instituce Hershey Center for Health and Nutrition vedených Debrou Millerovou prokázala, že čokoláda je doslova přecpána látkami, které prospívají našemu zdraví.

 

Podle americké klinické studie vliv kakaa na redukci krevních sraženin je podobně blahodárný jako podávání nízkých dávek acylpyrinu, což například vede ke snížení rizika vzniku infarktu.